Op 25 mei heeft de World Health Assembly, het bestuursorgaan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de nieuwe versie van de International Classification of diseases (ICD-11) goedgekeurd. Dit betekent dat, vanaf 2022, de nieuwe diagnoses van kracht worden.

Waarom is dit belangrijk? De ICD is belangrijk voor een aantal dingen, bijvoorbeeld diagnoses, behandelkeuze, onderzoek, beleidsbeslissingen en vergoedingen voor de gezondheidszorg. Gehoopt wordt dat de nieuwe classificatie van chronische pijn de toegang tot adequate pijnbehandeling zal verbeteren, onderzoekers zal motiveren om meer te weten te komen over chronische pijn en het praten over chronische pijn zal vergemakkelijken. Bovendien zal de ICD-11 classificatie van chronische pijn chronische pijn zichtbaarder maken.

We zijn erg geïnteresseerd in wat patiënten met chronische pijn denken over deze nieuwe ICD-11 classificatie van chronische pijn. Daarom voert een onderzoeksteam van de Universiteit van Marburg (Duitsland) een patiëntenonderzoek uit. Patiënten die gedurende 3 maanden of langer chronische pijn hebben gehad, kunnen aan de enquête deelnemen. De enquête wordt onderschreven door de Pain Alliance Europe (PAE). Deelname duurt ongeveer 15 minuten.

Gegevens worden anoniem verzameld. Alle vragen zijn in het Engels. De enquête bevat een korte video met een overzicht van de nieuwe classificatie. De enquête is online tot eind juli 2019.