Boek Geheim van PijnHet Geheim van Pijn, een introductie

Het Geheim van Pijn is een boek dat door kinderen vanaf 10 jaar zelf gelezen kan worden, maar zeker ook interessant is voor volwassenen. Het eerste verhaal is het pijnverhaal van Dana en hierin wordt het proces van “acute” pijn beschreven.

Boek mijn beschermende breinMijn beschermende brein

‘Mijn beschermende brein’ legt uit hoe pijn werkt in je lichaam. Elk pijntje op welke plek in je lichaam dan ook, wordt in je brein gemaakt. De pijn die je voelt is echt, je beeldt het je niet in.

Chronische pijn bij kinderen
zwaar onderbelicht

Tekst Rob Weeda Beeld Gert-Jan van den Bemd Bron: Monitor dec’16 pag. 14-17

Waar de wereld tot de tanden gewapend de strijd aangaat met kanker is – in vergelijking – chronische pijn bij kinderen géén onderwerp dat de harten sneller doet kloppen. Reden waarom dit aandachtsgebied in de kinder­geneeskunde eigenlijk nog nauwelijks meer is dan een onontgonnen gebied. Een dagje kinderpijnpoli.

Tanks, geweren en granaten komen er niet aan te pas. Toch is de strijd hevig en lang. Soms zelfs eindeloos. Gemiddeld honderd kinderen per jaar, in leeftijd variërend van vijf tot zeventien, voeren op de kinderpijnpoli van het Erasmus MC-Sophia wekelijks hun oorlog. “Chronische pijn bij kinderen is een zwaar onderbelicht probleem”, zegt staflid anesthesiologie, pijnspecialist en sectorhoofd Tom de Leeuw. “Wanneer pijn langer aanhoudt dan drie maanden, spreken we van chronische pijn”, legt hij uit.

Au!-Kinderboekjes-over-chronische-pijn_SAM_2750Au! Kinderboekjes

In de geslaagde Week van de Pijn (sep’16) verschenen twee boekjes over chronische pijn voor kinderen, geschreven door ervaringsdes­kundige Gaby Santcroos. De boekjes met leuke illustraties van Tamara Boon helpen kinderen te begrijpen wat chronische pijn is en wat het betekent als je dat hebt. Beide boekjes hebben een kort verhaal en een educatief gedeelte.
Het boekje ‘Altijd pijn’ is geschreven voor kleuters (3-6 jaar).

Het boekje ‘AU!’ is gericht op kinderen van 8-10 jaar. Het is bijvoorbeeld te gebruiken voor een spreekbeurt in de klas. Om vriendjes en vriendin­netjes te vertellen dat die pijn ervoor zorgt dat je moe bent, niet met alles mee kunt doen en soms ook op school even moet rusten.

De boekjes zijn te bestellen via de webshop van Happy Motion.