De maand juni is Lipoedeem Awareness Maand. Dit is een initiatief van individuele patiënten en zorgverleners wereldwijd. Het doel hiervan is om aandacht te vragen voor lipoedeem en meer mensen bekend te maken met deze veelvoorkomende, maar relatief onbekende en onbegrepen aandoening. 

Bij Pijnpatiënten naar één stem is Het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem (NLNet) aangesloten.

Lipoedeem een chronische aandoening, waarbij een afwijkende ophoping van vet in de ledematen bestaat. In de meeste gevallen bij de benen, maar het kan ook voorkomen bij de armen. Lipoedeem zorgt vaak voor pijnlijke, opgezwollen lichaamsdelen die zwaar en vermoeid aanvoelen. 

De exacte oorzaak van lipoedeem is onbekend, maar waarschijnlijk spelen erfelijkheid en hormonen hierbij een rol. Er wordt vaak gedacht dat alleen mensen met overgewicht of obesitas lipoedeem kunnen ontwikkelen, maar dit is niet waar. Ook mensen met een gezond gewicht kunnen lijden aan lipoedeem.

Hoewel mannen last kunnen hebben van lipoedeem, komt het vooral voor bij vrouwen. Er wordt geschat dat tot zo’n 11 % van alle vrouwen wereldwijd aan deze aandoening lijdt, dus ruim 1 op de 10 vrouwen. 

Deze maand staan de social media kanalen van NLNet dan ook volledig in het teken van lipoedeem. Voel je vrij om de posts te delen en samen meer bekendheid voor lipoedeem te krijgen. Samen staan wij sterk 💪

Facebook van NLNet | Instagram van NLNet