Waarom duurt het zo lang voordat een nieuwe behandeling beschikbaar is voor patiënten? Hoe kan het dat nieuwe medicijnen niet sneller op de markt komen?

De antwoorden op deze vragen zijn niet eenvoudig omdat de wijze waarop we in Nederland het registratie- en vergoedingstraject hebben georganiseerd complex is.

Op 20 september en 25 oktober organiseert Pfizer twee keer een stoomcursus van één middag voor patiëntvertegenwoordigers die meer willen weten over alle processtappen die doorlopen moeten worden, vanaf de publicatie van een studie tot de behandeloptie deel uitmaakt van verzekerde zorg.

Vragen die aan bod komen in deze stoomcursus zijn:

  • Wat is de rol van de overheid, de fabrikant, de zorgverzekeraar, de medische beroepsgroep en de patiëntenorganisatie?
  • Wie maakt waar welke beslissing? Welke afwegingen spelen daarbij een rol?
  • Wie oefent waar invloed uit?
  • Wat zijn de gedeelde en tegengestelde belangen van alle partijen?
  • Hoe kan je als patiëntenorganisatie de belangen van jouw achterban hierin behartigen?

De stoomcursus duurt één middag. Naast informatie ontvangen is er ook ruimte om vragen te stellen aan een specialist op dit gebied en om met elkaar ervaringen en gedachten te delen.

Wil jij hieraan deelnemen? Dat kan op twee momenten: op 20 september of 25 oktober, telkens van 14.00 uur – 17.00 uur. De cursus wordt gegeven in Hotel van der Valk in Breukelen. Hier kan je gratis parkeren en NS-station Breukelen ligt naast het hotel. De cursus wordt gegeven door Floris van den Dungen en Lieke Steinmeijer, beiden werkzaam bij Pfizer. Opgeven kan door een mailtje te sturen naar lieke.steinmeijer@pfizer.com