Cursus Sterk met Pijn

Heb je chronische pijn en kun je een steuntje in de rug gebruiken? De laagdrempelige cursus Sterk met pijn helpt mensen op weg naar het beter omgaan met chro­nische pijn. Dat is voor iedereen verschillend.

De ervaringsdeskundige begeleiders ondersteunen je bij jouw zoektocht om de regie over je dagelijkse leven weer in eigen hand te krijgen.  Sleutelwoorden zijn: ondersteunen, eigen mogelijkheden zoeken en zelf & samen doen. De cursus Sterk met Pijn leert je nieuwe wegen ontdekken en omgaan met chronische pijn. De cursus is een stap naar zelfredzaamheid. 

Cursus sterk met pijn

Over de cursus

Naasten, familie of vrienden, mensen op je werk – voor hen kan het lastig zijn zich in jou te verplaatsen en te begrijpen wat het voor je betekent om chronische pijn te hebben. Aanhoudende pijn kan het dagelijkse leven namelijk behoorlijk ontregelen.

Ken je iemand met een pijnaandoening of heb je zelf chronische pijn? Ben je op zoek naar tips, erkenning en herkenning van de klachten? De cursus Sterk met Pijn helpt je op weg. Sterk met Pijn wordt gegeven door ervaringsdeskundigen. Dat betekent dat jouw cursusbegeleiders zelf chronische pijn hebben en een manier hebben gevonden om hiermee te leven. Dit maakt de cursus uniek!

 

Onderwerpen die aan bod komen:
 Chronische pijn
 Oorzaken en herkenning
 Wat betekent het chronische pijn te hebben
 Communicatie met je huisarts
 Communicatie
 Kijken naar de mogelijkheden
 Partnerbijeenkomst
 Wat kan ik zelf doen en hoe ga ik na de cursus verder?

 

Praktische informatie

 De cursus is zowel online als face-to-face te volgen.
 De face-to face cursus bestaat uit een kennismakingsbijeenkomst vooraf, acht bijeenkomsten van twee uur en een bijeenkomst na drie maanden.
 De online cursus (via Zoom) bestaat uit een kennismakingsbijeenkomst vooraf, tien online bijeenkomsten van anderhalf uur en een bijeenkomst na drie maanden.
Per cursus zijn er minimaal 6 tot maximaal 10 deelnemers.

 

De eigen bijdrage is € 99 voor de fysieke cursus en €65 voor de online cursus. Inbegrepen bij beide is het boek Lieve Help van Anna Raymann, dat alle cursisten bij de eerste bijeenkomst ontvangen. Deze cursus is exclusief voor leden van de patiëntenorganisaties die aangesloten zijn bij het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een (deel van) de cursus.

 

Face-to-face cursus

 Een cursusgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 10 personen. Dit zorgt ervoor dat iedereen de ruimte krijgt om zijn/haar verhaal te doen en zo kunnen wij een prettige en veilige omgeving creëren.

De cursus bestaat uit een kennismakings­bijeenkomst, daarop volgend 8 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst na 3 maanden.

Wekelijks be­spreken we een huis­werkopdracht.

 

 

 

CURSUSAGENDA – Cursussen op locatie

Utrecht
De cursus start in mei 2024. 
Meer informatie over de cursus in Utrecht

Almere
De cursus start in oktober 2024. 
Kom naar de kennismakingsbijeenkomst op 16 oktober
Meer informatie over de cursus in Gouda

Gouda
De cursus start in oktober 2024.
Kom naar de kennismakingsbijeenkomst op 2 oktober
Meer informatie over de informatiebijeenkomst
Meer informatie over de cursus in Gouda

Online cursus
De opzet van de online cursus verschilt qua inhoud niet van de face-to-face cursus.

 Een cursusgroep bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 personen. Dit zorgt ervoor dat iedereen de ruimte krijgt om zijn/haar verhaal te doen en zo kunnen wij een prettige en veilige omgeving creëren.

 De cursus wordt gegeven via het online platform Zoom. Wij hebben Zoom zo ingericht dat wij de privacy en veiligheid kunnen waarborgen.

 Om mee te kunnen doen met de cursus heb je een telefoon, tablet of pc/laptop nodig met een microfoon en camera. Daarnaast heb je een stabiele internetverbinding nodig. Technische kennis van Zoom heb je niet nodig. Je ontvangt voor de eerste bijeenkomst een handleiding van Zoom en wij helpen je graag om in Zoom te komen.

 De gehele cursus bestaat uit een online introductiebijeenkomst, 10 online
cursusbijeenkomsten en een online terugkombijeenkomst.

 De bijeenkomsten duren 1,5 uur (met uitzondering van bijeenkomst 8 – deze duurt 2 uur). Tijdens de cursusbijeenkomsten wordt altijd een pauze van 10 minuten gepland.

 Na afloop van elke cursusbijeenkomst ontvang je een mooi vormgegeven digitaal werkboek, zodat je zelf actief aan de slag kunt gaan. Dit werkboek is zo gemaakt dat je deze op je computer, telefoon of tablet kunt invullen. Vanzelfsprekend kun je deze ook uitprinten mocht je dit prettiger vinden.

 Daarnaast ontvang je nog specifieke cursusmaterialen via de post.

CURSUSAGENDA – Online cursussen

Meer informatie over Sterk met Pijn | Online cursus – maandagochtend
start 23 september 2024
introductiebijeenkomst 31 augustus 2024

Meer informatie over Sterk met Pijn | Online cursus – dinsdagochtend
start 24 september 2024
introductiebijeenkomst 31 augustus 2024

Meer informatie over Sterk met Pijn | Online cursus – dinsdagavond
start 24 september 2024
introductiebijeenkomst 31 augustus 2024

Reacties deelnemers

‘Ik begrijp nu wat er met me aan de hand is. Dat het belangrijk is om rekening te houden met rust en dat ik zelf grenzen moet stellen.’

‘De cursus was een openbaring voor me. Ik heb van iedereen wat geleerd en het doet me erg goed.’

‘Ik heb geleerd er het beste van te maken.
Het is wat het is. Je moet inleveren, maar het is wel te doen.’

 

 

Meer informatie?

Heb je interesse in de cursus Sterk met Pijn en heb je nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen:

cursus@sterkmetpijn.nl