Om 2,2 miljoen Nederlanders met chronische pijn te ondersteunen, ontwikkelden Spierziekten Nederland en het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem een online cursus Omgaan met chronische pijn. Deze is gebaseerd op de nieuwe Zorgstandaard Chronische Pijn en mede ontwikkeld door pijnspecialisten.

Chronische pijn kan het dagelijks functioneren flink kan beperken. Doel van de online cursus is informatieverstrekking over chronische pijn voor patiënten en de praktische mogelijkheden in kaart brengen. Na de cursus weet de patiënt wat chronische pijn is, waar hij terecht kan en welke stappen hij kan nemen om zijn eigen behandelpad te bewandelen.
De cursus is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en pijnspecialisten. Dr. Albère Köke, pijnspecialist: ‘We groeien op met het idee dat pijn een teken is van schade. Een dokter herstelt de beschadiging en lost het pijnprobleem op. Helaas blijkt dat niet zo te werken.’
De pijnzorg in Nederland kan beter, maar patiënten kunnen zelf ook veel doen aan een betere kwaliteit van leven. De online cursus is daarvoor een handig hulpmiddel.

Eigen invloed
De cursus bestaat uit drie delen. Eerst komen de verschillende soorten pijn en de oorzaken aan bod. Deel twee gaat over de behandelmogelijkheden. Het laatste deel toont hoe iemand zelf de invloed van pijn op het leven kan verminderen. Pijnpatiënt Asha: ‘Het leek alsof ik alle controle verloor. Ik merkte dat ik boos was, moe, futloos, wanhopig. Ik was bang dat de pijn nooit weg zou gaan. Nu gaat het veel beter. Ik werk weer.’

Omgaan met pijn kent twee versies. De algemene versie, gericht op iedereen die te maken heeft met chronische pijn, staat op www.pijnpatientennaar1stem.nl/onlinecursus. De cursusversie toegespitst op spierziekten, is te vinden op www.spieracademie.nl. De cursus kwam tot stand met steun van Fonds NutsOhra en het Revalidatiefonds.