Pijndagboek, medicijnenmonitor en communicatietool met arts in één: dat kan met de in juni 2016 gelanceerde app Pijn Monitor. Deze nieuwe zelfmanagement app is bedoeld voor patiënten met chronische pijn. Het doel is bijdragen aan eigen pijn- en ziektemanagement.

De nieuwe app combineert drie functies: pijndagboek, medicijnenmonitor en communicatietool met de behandelend arts. De patiënt houdt via de Pijn Monitor in het dagboek bij hoe hij zich voelt. Daarnaast is er een medicijnenmonitor met inname-alarm. Vergeten je medicijnen op tijd in te nemen is niet meer nodig. Alle ingevoerde gegevens deelt de patiënt via de Pijn Monitor met zijn arts. De arts geeft feedback op een moment dat hem uitkomt.

Chronische pijn bespreekbaar
Met de Pijn Monitor app maken patiënten pijn eenvoudig bespreekbaar met hun behandelend arts. Deze heeft direct inzicht in hoe de patiënt zich voelt. Naast pijn geeft het pijndagboek ook inzicht in de stemming, het slaappatroon en de spijsvertering.
De patiënt neemt zelf verantwoordelijkheid in zijn behandeling van chronische pijn. Hij kan per dag via een vragenlijst/dagboek aangeven hoe het gaat. Ook krijgt de patiënt een melding wanneer hij zijn pijnmedicijnen moet innemen. Vervolgens kan hij in de app aanvinken als hij ze daadwerkelijk heeft ingenomen. De registratie van de medicijninname is tot zeven dagen terug te zien. Dit draagt bij aan de therapietrouw.

Overal en altijd contact met arts
De gecombineerde functies onderscheiden deze nieuwe app van vele andere apps. Zonder dat de patiënt op consult hoeft te komen, heeft hij toch contact met zijn behandeld arts. De arts heeft via zijn computerscherm direct inzicht in hoe het gaat met zijn patiënt met chronische pijn. Hij kan gelijk feedback geven en bijvoorbeeld aanpassingen van de dosering doorgeven aan de patiënt.

De app is ontwikkeld door Grünenthal, een onafhankelijk innovatief internationaal farmaceutisch bedrijf dat is gespecialiseerd in pijnbestrijding. De app is gratis en in het Nederlands beschikbaar via de Apple App store en de Google Play store. Bekijk de websites www.changepain.nl en www.begrijpmijnpijn.nl voor meer informatie.