Deel dit berichtShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Deel dit berichtShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

A A A

Pijnzorg beter, met inbreng patiënten

Zorgstandaard Chronische Pijn

Patiëntenorganisaties, pijnbehandelaars, verpleegkundigen en onderzoekers zijn ver gevorderd met de ontwikkeling van een Zorgstandaard Chronische Pijn: een unieke samenwerking gericht op ruim twee miljoen volwassenen met chronische pijn. Het Samenwerkingsverband Pijnpatiënten naar één stem werkt hiervoor nauw samen met de Dutch Pain Society (DPS), waarin wetenschappelijke pijnbehandelaars zijn verenigd.

De urgentie voor de totstandkoming van een Zorgstandaard Chronische Pijn is groot vanwege het persoonlijk leed en de enorme zorg- en maatschappelijke kosten die gepaard gaan met chronische pijn. De te ontwikkelen standaard is een aanbeveling uit het Rapport Chronische Pijn van de Regieraad van november 2011.

De gezamenlijke opzet en uitvoering door behandelaars (DPS) en patiëntenorganisaties (Samenwerkingsverband), is uitzonderlijk: vanaf stap één bepaalden patiënten mee hoe de Zorgstandaard Chronische Pijn eruit komt te zien. We bevinden ons in de eindfase en hebben gezorgd dat in alle fasen een deskundige patiëntendelegatie is betrokken en gehoord. Het patiëntenperspectief en de ervaringskennis zijn immers even belangrijk als de wetenschappelijke onderzoeken waarop behandelaars zich baseren.

De planning is om de Zorgstandaard half 2016 gereed te hebben. Daarna volgt een apart implementatietraject. Ook komt in de loop van 2016 een online patiëntenversie van de Zorgstandaard beschikbaar.

Nieuws

Rechter fluit zorgverzekeraars terug om weigeren revalidatie

  Voor revalidatiepatiënten die verzekerd zijn bij zorgverzekeraars CZ en Zorg en Zekerheid kan het jaar niet beter beginnen. In 2016 weigerden CZ en Zorg en Zekerheid in veel gevallen om de revalidatiebehandeling te vergoeden. CZ en Zorg en Zekerheid meenden dat... Lees meer

Agenda

Symposium P.A.I.N.1 april 2017

Op 1 april 2017 is het oprichtingssymposium van P.A.I.N. – Pain Alliance In the Netherlands – dat wordt georganiseerd door de Dutch Pain Society. Onder de titel ‘Van een naar allen (samen) tegen pijn’ biedt het programma onder andere... Lees meer